Een duurzame kijk op het Slachthuisdistrict
25 september '20
Het Slachthuisdistrict wordt een prachtig nieuw woon- en leefgebied, waar het verleden weer toekomst krijgt. Een duurzame toekomst. Coen-Martijn Hofland, stadsontwikkelaar bij BPD, vertelt vol enthousiasme over de ontwikkeling van het Slachthuisdistrict: “We verbeteren de leefbaarheid van het gebied met oog voor de historie én met onze blik vooruit.”
Goede Morgen als basis
Hoe mooi is het om te wonen op zo’n monumentale plek waar vooruitgang voorop staat? Coen-Martijn Hofland licht maar wat graag de visie op het Slachthuisdistrict toe: “Twee woorden vormen de basis van het plan: Goede Morgen. Het staat voor een groet, voor een ontmoeting tussen mensen. We bieden met het Slachthuisdistrict een plek waar mensen echt contact kunnen maken. Goede Morgen staat daarnaast ook voor de morgen in de toekomst, een betere toekomst. “We willen bijdragen aan een betere wereld door aan te sluiten bij bredere duurzaamheidsambities. We gaan bewust om met de bouwstenen die er al zijn. Door de geschiedenis te erkennen en zoveel mogelijk te laten staan of te hergebruiken. Met oog op de toekomst.”
Hergebruik in het DNA
“Bewust omgaan met de bouwstenen die er zijn, kan heel letterlijk. Door de klinkertjes die nu in de straten liggen, te recyclen tot plavuizen die we voor het nieuwe plein gebruiken. Of door de manier waarop we de bloedpomp - waar vroeger het bloed door werd afgevoerd - gaan hergebruiken. Hier maken we een mooi speelelement van, een glijbaan voor de buurtkinderen. Maar bijvoorbeeld ook door het regenwater op te vangen. Dit water gebruiken we weer om de vele groene plekken in de buurt te bewateren. Zoals voor het eetbare groen aan de pergola die op het Slachthuisplein komt.”
Duurzaam omgaan met mobiliteit
Een bijdrage aan een duurzame toekomst wordt in het Slachthuisdistrict onder meer geleverd op het gebied van mobiliteit. Coen-Martijn vertelt: “Voor een Goede Morgen investeren wij in het terugdringen van de auto’s in het straatbeeld. Dat doen we bijvoorbeeld door een autovrij Slachthuisplein te creëren, waar je kunt flaneren en waar je kinderen kunnen leren fietsen. Bovendien bieden we deelfietsen en deelauto’s aan aan de bewoners van het Slachthuisdistrict.”
Publieke voorzieningen
Een begroeting bij de voordeur of op het plein. Een Goede Morgen kan ‘gewoon’ een aardig gebaar zijn van mens tot medemens. Hofland: “De ontmoetingen die we met een Goede Morgen stimuleren, komen op vele plekken terug in het plan. Onder meer door de voorzieningen die hier komen. Hier luister je zij aan zij naar artiesten in het popcentrum, jam je met je bandje in de oefenruimtes, drink je een drankje op het terras of tref je elkaar in de sportschool. Het zijn plekken waar iedereen terecht kan: zowel de nieuwe bewoners als de Haarlemmers uit de buurt. En ook het Slachthuisplein is voor iedereen toegankelijk.”
Ontmoet je buren
“Daarnaast zijn er de collectieve tuinen, waar buurtbewoners elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten. Laagdrempelig met een ‘hallo’ als ze naar hun voordeur lopen. Of wat intensiever, indien gewenst, zoals bij het gezamenlijk onderhouden van de theetuin. De nieuwbouwwoningen in het Slachthuisdistrict zijn bovendien heel divers, van klein tot groot en van huur tot koop. Hierdoor biedt het plan ruimte voor een mix aan mensen die elkaar kunnen ontmoeten, door alle lagen van de bevolking heen. Combineer dat met stads wonen te midden van prachtige monumentale panden: wat wil je nog meer?”