Slachthuis wordt nieuwe hotspot voor Haarlem
Een karakteristiek monument met een fraaie en degelijke fin-de-siècle-architectuur, zo is het Slachthuis te typeren. Helaas is het in verval geraakt en toe aan een grondige opknapbeurt. Architect Hans van Heeswijk gaat samen met zijn team het pand en de bijbehorende gebouwen een tweede leven geven zodat het weer mee kan in de 21e eeuw. “Hiermee behouden we het industriële, architectonische erfgoed én creëren we een nieuwe hotspot voor Haarlem.”
Herstellen en hedendaags maken
Het Slachthuis werd in 1907 geopend om zo aan de vraag naar vlees vanuit de regio te voldoen. In 1993 verloor het slachthuis zijn functie, al werd het nog een tijdje gebruikt voor opslag. “Het gebouw is door de tijd heen vaak verbouwd en gruwelijk uitgewoond”, licht Hans van Heeswijk toe. “Maar de oorspronkelijke architectuur is zuiver. De delen die nog zichtbaar zijn en de rijke detaillering gaan we herstellen. Wat er niet meer is, gaan we niet terug restaureren naar 1907, maar passen we aan op een eigentijdse manier. Zo kan het gebouw nog een tijd mee in de 21e eeuw.”
Culturele reuring door popcentrum
Het Slachthuis is het hoofdgebouw op het terrein, daarnaast zijn er nog de directeurswoning, de kantine met kantoren en de stallen. Allemaal in dezelfde stijl en allemaal worden ze zorgvuldig door Van Heeswijk architecten onder handen genomen. Het hoofdgebouw wordt als eerste aangepakt. “Het Slachthuis gaat een cultureel bedrijfsverzamelgebouw worden, met het popcentrum en popschool als middelpunt. Hier jammen straks bandjes, krijgen kinderen gitaarles en komen beginnende artiesten optreden. Met voorzieningen als een grand café en terras wordt dit een echte culturele hotspot.”
Karakteristieke bedrijfsruimte
In het Slachthuis kunnen culturele ondernemers en creatievelingen straks ook een bedrijfsruimte huren. “Midden in het gebouw ligt de ‘slachtstraat’, waar vroeger het vlees doorheen werden vervoerd; eerst naar de slachtruimtes en daarna naar de koelruimtes. Deze lange, brede gang maken we licht en open en die geeft straks toegang tot de bedrijfsruimtes er rondom heen.” In het slachthuisgebouw zit ook een watertoren waar vroeger water in werd bewaard, waarmee de slachterij werd schoongespoten en ijs werd gemaakt om te koelen. Ook in dit iconische deel van het gebouw is plek voor bedrijfsruimte. “De watertoren is toch wel een landmark in het gebied,” meent Van Heeswijk. “Heel karakteristiek met een eigen uitstraling. Hoe mooi is het als je kunt zeggen dat je kantoor in de watertoren is gevestigd?”
Verbinding met de nieuwbouw
Rondom de karakteristieke gebouwen van het Slachthuis komt de nieuwbouw. Van Heeswijk licht de plannen toe: “Zie de oude gebouwen als de brink in het dorp, waar de watertoren als de ‘dorpskerk’ het middelpunt vormt. Daaromheen is de nieuwbouw gesitueerd. Een grote doorgaande pergola loopt als een verbinding tussen oud en nieuw. Hieraan komt groen, verlichting, speelelementen… van alles. Het Slachthuis en het plein eromheen brengen voorzieningen en levendigheid met zich mee. Waardoor het ‘dorp’ toch een stukje grote stad wordt.”
Samen komen, elkaar ontmoeten
Van Heeswijk meent dat het Slachthuisdistrict een interessante meerwaarde kan opleveren voor Haarlem. “Natuurlijk gaat het nog even duren voor alles klaar is. Maar door de activiteiten die nu al georganiseerd worden, gaat het terrein al leven. De omwonenden zijn in een vroeg stadium betrokken. Zij profiteren straks ook van de voorzieningen op het terrein. In de huidige Slachthuisbuurt staan nu alleen maar woningen. Het Slachthuisdistrict gaat dé plek worden waar mensen bij elkaar komen, elkaar ontmoeten.”
Welke woning past bij jou?
Een studio, 2-kamerappartement, rijwoning of herenhuis: voor elk type huishouden vind je hier een comfortabele woonruimte. En dat op zo’n duurzame en dynamische plek als het Slachthuisdistrict! De verkoop van de eerste fase start in oktober. Kom jij hier ook stads wonen?